Det er bare en virus

Forelæser: Anders Fomsgaard, overlæge og leder af virusforskning og -udvikling ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet
Sprog: dansk
Entré: gratis

Virus er det mindste smitstof. Det er overalt, og det trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig. En del virus gør os syge. Hør om de vigtigste kendetegn for virus, og hør om hvordan virusforskerne må tænke for at bekæmpe dem.

Virus er det mindste smitstof. Udenfor vores celler er det blot er en livløs partikel, som er uden eget stofskifte og som ikke er i stand til at formere sig alene. Det er blot ”en pose af protein med noget genmateriale indeni”. Men indeni vores celler sker der noget. Dér overtager virus kontrollen af vores celler og laver tusinder af nye viruskopier.

Virus påvirker hele klodens økosystem: de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier.

Virus er overalt, og vi bliver alle udsat for en palet af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, SARS, ebola, aids og mange andre. Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. Der findes også virus vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for mens andre må vi bare prøve at undgå.

Men hvad er de for nogle, disse virus? Dem der rammer os mennesker, dem vi bør kende.
Hør om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan de ”tænker” og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde i kampen mod dem.

Signaturbillede til foredraget 'Det er bare en virus'. (Klik for større billede)

Foredragsholderen har i efteråret 2019 udgivet bogen ’Det er bare en virus’. Den er både informativ og underholdende og er rettet mod alle læsere. Bogen beskriver nogle af de mest almindelige og nogle af de farligste virus i historien, koblet med beretninger fra virusforskerens eget liv i forskningens tjeneste og historier om andre forskere der på kreativ vis kæmper for at forhindre det næste udbrud. For det er som om der kommer flere og flere nye virusudbrud. I bogen stiller Anders Fomsgaard skarpt på både nære og globale perspektiver: fra hvilke måder virus smitter på, til opsigtsvækkende forskningsresultater og den rolle virus spiller i bioterror, og hvordan klimaforandringer, globalisering og migration skaber nye virusproblemer. Ud fra nogle udvalgte viruseksempler i bogen får du, sammen med aftenens foredrag, kendskab til de vigtigste karakteristika ved de nye virus, hvordan de er opstået, udbruddene og hvor de vil hen med os – og hvad vi gør ved det. (Klik for større billede)