Vulkaner og samfund gennem tiderne

Forelæsere: professor i geoscience Christian Tegner, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og professor i miljøhumaniora Felix Riede, Institut for Kultur og Samfund og Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Sprog: dansk
Entré: gratis

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? To forskere sætter geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne og hvordan de har påvirket samfund – også i de nordiske lande.

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? I dette foredrag vil du høre tre udvalgte casestudier af netop hvordan vulkaner har påvirket samfund.

Med udgangspunkt i de seneste års forskning sætter de to forskere geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne: udbruddet af vulkanen Laacher See i Tyskland for 13.000 år siden, vulkanudbruddet på øen Santorini i Middelhavet for knap 3.600 år siden samt på en stribe sammenfaldende vulkanudbrud i det sjette århundrede af vores egen tid.

Det er ikke svært at regne ud at planter, dyr og mennesker som levede i nærheden af disse voldsomme katastrofer blev voldsomt påvirket, men meget tyder på at vulkanernes arm til tider var meget lang: evidens fra is-kerner, træringe og arkæologiske fundsteder fortæller om indvirkninger på folk og fæ langt væk fra udbruddenes epicentre. I alle tre tilfælde kan der eksempelvis trækkes tråde til ændringer i samfundene i de nordiske lande – på godt og ondt.

(Klik for større billede)

Resterne af krateret efter et voldsomt vulkanudbrud for 13.000 år siden har efterladt sig den idylliske sø Laacher See i Tyskland – et flot landskab med en rig kulturarv. Under overfladen lurer magmaen.

Resterne af krateret efter et voldsomt vulkanudbrud for 13.000 år siden har efterladt sig den idylliske sø Laacher See i Tyskland – et flot landskab med en rig kulturarv. Under overfladen lurer magmaen. (Klik for større billede)

I et stenbrud i nærheden af krateret efter vulkanudbruddet ved Laacher See i Tyskland ses en 50 m høj væg af aflejringer fra det voldsomme udbrud.

I et stenbrud i nærheden af krateret efter vulkanudbruddet ved Laacher See i Tyskland ses en 50 m høj væg af aflejringer fra det voldsomme udbrud. (Klik for større billede)

Resterne af krateret efter et voldsomt vulkanudbrud for 13.000 år siden har efterladt sig den idylliske sø Laacher See i Tyskland – et flot landskab med en rig kulturarv. Under overfladen lurer magmaen. | Foto: Florian Sauer.

Resterne af krateret efter et voldsomt vulkanudbrud for 13.000 år siden har efterladt sig den idylliske sø Laacher See i Tyskland – et flot landskab med en rig kulturarv. Under overfladen lurer magmaen. | Foto: Florian Sauer. (Klik for større billede)