Spejlbilleder og molekyler

Foredrag ved professor i kemi Karl Anker Jørgensen, Institut for Kemi, Aarhus Universitet.

Spejlbillede-molekyler består af samme atomer, men er et spejlbillede af hinanden. Det ene kan være vital for os mens den anden version kan være giftig. Derfor er det afgørende at forstå molekylernes struktur – bl.a. når der udvikles nye lægemidler.

Dine to hænder er ikke ens: den ene hånd er et spejlbillede af den anden. På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os – livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Forunderligt nok er det ofte kun den ene af de to spejlbillede-versioner af disse molekyler der forekommer i os mennesker.

Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, er det med spejlbilledemolekyler og receptorer for kroppens sanser: fx har molekylet, som passer i receptoren for, og som vi derfor sanser som duften af, jordbær, en spejlbillede-version – og det molekyle sanser vi som duften af basilikum.

For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden version kan være giftig eller ligefrem dødelig. 

Derfor er den rumlige opbygning af fx et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt. Under foredraget vil du høre eksempler på hvordan Aarhusforskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler pga. deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder.

Du vil også høre om hvordan spejlbilledemolekyler påvirker vores liv og omgivende samfund.  

(Klik for større billede)

Fra grundforskning til hjertemedicin:  Mange lægemidler har bivirkninger fordi medicinalfirmaerne, udover at fremstillet det ønskede, aktive molekyle ikke kan undgå også at fremstillet dets ”søstermolekyle”, dets spejlbilledform, som kan have alvorlige bivirkninger.  Fx er Warfarin, med det danske salgsnavn Marevan, det mest anvendte blodfortyndende lægemiddel i Danmark – 50.000 danskere indtager det dagligt. Med i pillerne er desværre også dets spejlbilledform som har bivirkninger. Men det er lykkedes kemikere fra Aarhus Universitet at udvikle en metode, der kun producerer den ene af to mulige spejlbilledformer. Det åbner mulighed for medicin med langt færre bivirkninger og er et eksempel på, at der kan være meget kort fra grundforskning til anvendelse.

Fra grundforskning til hjertemedicin: Mange lægemidler har bivirkninger fordi medicinalfirmaerne, udover at fremstillet det ønskede, aktive molekyle ikke kan undgå også at fremstillet dets ”søstermolekyle”, dets spejlbilledform, som kan have alvorlige bivirkninger. Fx er Warfarin, med det danske salgsnavn Marevan, det mest anvendte blodfortyndende lægemiddel i Danmark – 50.000 danskere indtager det dagligt. Med i pillerne er desværre også dets spejlbilledform som har bivirkninger. Men det er lykkedes kemikere fra Aarhus Universitet at udvikle en metode, der kun producerer den ene af to mulige spejlbilledformer. Det åbner mulighed for medicin med langt færre bivirkninger og er et eksempel på, at der kan være meget kort fra grundforskning til anvendelse. (Klik for større billede)

Mange molekyler i vores mad giver en vidt forskellig smag alt efter, hvilken symmetri de har selvom de er sammensat af de samme atomer. Fx findes smagsstoffet linalool i to spejlbilledformer: venstre spejlbilledform findes i jordbær og højre spejlbilledform findes i lavendel og basilikum.

Mange molekyler i vores mad giver en vidt forskellig smag alt efter, hvilken symmetri de har selvom de er sammensat af de samme atomer. Fx findes smagsstoffet linalool i to spejlbilledformer: venstre spejlbilledform findes i jordbær og højre spejlbilledform findes i lavendel og basilikum. (Klik for større billede)