Big Bang og det usynlige univers

Foredrag ved professor i astronomi Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet 

Mørkt stof og mørk energi udgør 95 % af universet. Men vi ved faktisk ikke, hvad det er. Uden det mørke stof ville vi og livet imidlertid ikke eksistere. Løfter den nyeste forskning i kosmologi sløret for hvad det usynlige univers egentlig består af?

Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi.

Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi og livet ville ikke eksistere.
På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er!

I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi. Og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.

Et ekstremt energirigt sammenstød mellem to galaksehobe gav i 2006 det hidtil stærkeste indicium for at mørkt stof findes. Det kom fra rumteleskopet Chandras observationer af galaksehoben Bullet Cluster som er under dannelse via sammenstød mellem to mindre galaksehobe. Lyset fra det normale stof er i dette sammensatte billede vist med rødt. Den blå farve viser det mørke stof som dominerer galaksehobens tyngdefelt. Chokbølgen fra kollisionen bestemmer formen på de gigantiske gasskyer som indeholder det meste af kuglehobens synlige masse. Men det mørke stof er ufølsomt over for chokbølgen og er derfor anderledes fordelt i rummet. Adskillelsen mellem det almindelige stof og det mørke stof har medført at galaksehobens tyngdefelt ikke passer sammen med den rumlige fordeling af gasskyerne, og det er en stærk indikation af, at mørkt stof findes. (Klik for større billede)